Płynny japoński kolagen Dr.Ohhira do picia to symbiotyczny kolagen zawierający ekstrakt jagód, owoców, warzyw, grzybów, wodorostów .
Kolagen to białko strukturalne wszechobecne w organizmie człowieka. Niedobory kolagenu dostrzegalne są nie tylko na twarzy i głowie, ale w całym organizmie człowieka: odpowiada on m.in. za procesy regeneracyjne, przyspiesza gojenie ran, jest przekaźnikiem niektórych substancji leczniczych (np. interferonu). Wpływa na układ immunologiczny poprzez ograniczenie wchłaniania toksyn, a także proliferacji oraz namnażaniu się drobnoustrojów chorobotwórczych i komórek nowotworowych. Aberracje w zakresie syntezy i ewolucji włókien kolagenowych są przyczyną większej kruchości kości i podatności ich na wszelkiego rodzaju kontuzje, urazy i złamania. Dzieje się tak dlatego, ponieważ układ kostny człowieka zbudowany jest w 90% z kolagenu oraz jego połączeń z innymi substancjami budulcowymi (magnezem, wapniem, fosforem). Ponadto, kolagen odpowiada za kondycję chrząstek oraz produkcję mazi stawowej. Sprawia, że chrząstki stawowe są odporne na rozciąganie i mają prawidłowy kształt, a w stanach zapalnych i zmianach reumatoidalnych stawów przyspiesza regenerację tkanki chrzęstnej i niweluje enzymy wywołujące ból.
Dr.Ohhira Kolagen OM-X® to innowacyjny produkt japoński, który zawiera w swoim składzie niskocząsteczkowy kolagen pochodzenia morskiego. Badania wykazują, że jest on lepiej przyswajalny przez organizm niż ten, pochodzenia zwierzęcego. Ponadto, opiera się na niskiej masie cząsteczkowej (tzw. tripeptydach), które dodatkowo determinują lepszą i szybszą asymilację kolagenu do organizmu. Tripeptydy składają się z 3 aminokwasów, które przyczyniają się do zwiększenia liczby fibroblastów w skórze produkujących kolagen i elastynę. W momencie spożycia kolagenu Dr.Ohhira Kolagen OM-X®, jest on rozkładany przez enzymy trawienne zawarte w żołądku na małe cząsteczki, a następnie wchłaniany w jelitach do organizmu. Proces ten stymuluje fibroblasty do produkcji własnego kolagenu. Im szybsze wchłanianie kolagenu przez organizm, tym szybsza reakcja fibroblastów do zwiększonej produkcji tego białka. W efekcie pozytywne skutki jego spożywania są nie tylko widoczne na skórze, ale również odczuwalne w całym organizmie.